Avrupa Birliği ve Türkiye’de güncel elektrik fiyatları

Satın alma gücü paritesine göre elektrik fiyatları başlıklı yazıda Türkiye ve seçilmiş Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerdeki elektrik fiyatları avro cinsinden nominal ve satın alma gücü paritesi dikkate alınarak ayrı ayrı karşılaştırılmıştı. Fiyatların karşılaştırıldığı dönem 2018 yılının ilk yarısıydı. Hatırlayacağınız üzere Türkiye’de elektrik fiyatları avro cinsinden AB ülkelerinin ortalamasının çok altındayken satın alma gücü paritesi dikkate alındığında elektrik fiyatları AB ortalaması civarındaydı. Bu yazıda güncel fiyatlar avro cinsinden karşılaştırılacak. Satın alma gücü paritesi bu yazının kapsamı dışında.

AB üyelerinin fiyatları energy.eu sitesinden alındı. Bu  sitede 12 Kasım tarihi için meskenlerin ve orta büyüklükteki şirketlerin ödediği elektrik fiyatları görülüyor. Türkiye ile AB üyesi ülkeleri karşılaştırmak için 12 Kasım için Merkez Bankası tarafından belirlenen gösterge niteliğindeki avro kuru dikkate alındı. Yaklaşık kur 6.17. Yani, bir avro 12 Kasım’da yaklaşık olarak 6.17 TL’ymiş. Birim fiyatlar düzenleyici kurumun sitesindeki tarife tabloları kullanılarak hesaplandı.

Mesken fiyatlarıyla başlayalım. Görüldüğü üzere ülkemizdeki vergi ve fonlar dahil birim fiyat seçilmiş AB ülkelerinden daha düşük. Almanya ve Danimarka en yüksek fiyatlı ülkeler. Litvanya, Bulgaristan ve Türkiye en düşük fiyatlı ülkeler.

New Microsoft PowerPoint Presentation

Şimdi de orta büyüklükteki şirketlerin ödediği birim bedelleri karşılaştıralım. Bu sefer fiyatlara fon, paylar ve ÖTV dahilken KDV dahil değil. En pahalı ülkeler İtalya ve Almanya. Finlandiya, İsveç, Slovenya ve Romanya gibi ülkeler birim fiyatın düşük olduğu ülkeler. Türkiye’deki fiyat diğer ülkelerle kıyaslandığında ortalarda. Son dönemdeki fiyat artışının bunda etkisi büyük.

New Microsoft PowerPoint Presentation2Özetle, Türkiye’de mesken elektrik fiyatları AB’ye göre düşük. Sanayi ve ticarethanelerin ödediği fiyat ise AB üyeleriyle kıyaslandığında ortalarda. Bu karşılaştırma 12 Kasım fiyatları için geçerli.